Lån utan UC

Låna pengar utan UC?

De flesta förstår inte vad UC innebär, men det är så enkelt som att UC är förkortningen av Upplysningscentralen som är ett kreditupplysningsföretag. UC sparar sina kreditupplysningar, vilket gör att man kan följa en låntagares historik och tidigare låneansökningar. Många lånegivare drar sig för att låna ut pengar till någon som har många förfrågningar hos UC. En av anledningarna är att företagen blir osäkra på ifall den som vill låna pengar redan tagit lån hos någon annan bank eller lånegivare, dvs att man tackat ja till ett annat lån. En annan är att ifall man har många kreditupplysningsförfrågningar så visar man på ett beteende som kanske oansvarig eller rent av farligt m.a.o lånegivarens eller bankens risk ökar för att de inte får tillbaka sina pengar.

UC = Upplysningscentralen

Många större lånebolag tar en UC-upplysning på dig om du ansöker om ett lån hos dem.
Smslånebolagen brukar inte använda sig utav UC, utan de brukar oftast ta kreditupplysningen.hos tex Business Check eller Soliditet pga att smslånebolagen inte lånar ut mer än max 10.000-15.000kr cirka.

Ansöker man om lån på över 15.000kr nånstans så brukar de oftast ta en kreditupplysning via UC för att få en samlad bild av hur kreditvärdig du är. När en UC-upplysning registreras så syns den. Om företaget tar upplysningen via nån av de andra jag räknade upp så är den inte synlig för andra, dvs om du har 20 registrerade upplysningar hos tex Soliditet så påverkar inte det dig negativt om du ansöker om 100.000kr hos ett företag som tar UC.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.